Havre

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Havre

Havre gir en god og nøtteaktig smak til brødet. Havre inneholder mye vitamin B og mineraler, særlig jern.

Publisert

Næringsstoffene i havre er jevnt fordelt i hele kjernen, i motsetning til i hvete og rug der de viktigste næringsstoffene ligger i skallet.

Proteinet i havren inneholder ikke gluten. Derfor mangler havre bakeevne, slik at deigen ikke vil heve. Likevel kan du blande inn opptil 30 prosent havremel eller havregryn i en hvetedeig, uten at bakeevnen svekkes.

Havre er den yngste kornplanten og ble antagelig oppdaget som ugress i hveteåkrene rundt Middelhavet for omtrent 4000 år siden. Havren kom til Skandinavia i bronsealderen, men ble ikke dyrket særlig mye før på 1700-tallet. Da ble den mer populær fordi havre gir gode avlinger også på mager jord.

50 prosent av kostfibrene i havre er løselige og holder godt på vann, noe som gjør at brød med havre holder seg saftig svært lenge.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem. 

Les mer