Hemmeligheten bak det nye brødet

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Hemmeligheten bak det nye brødet

Best på smak og spiseopplevelse. Grovt, høyt fiberinnhold og nøkkelhullmerket. Det er en lang og grundig prosess som ligger bak Bakehusets nye Fullkornsbrød.

I brødserien «Våre groveste» har alle brødene mer enn 80 % på Brødskalaen. Alle brødene er merket med Nøkkelhullet, som blant annet forteller at brødene har mer fiber, og mindre sukker, salt og fett.

Nå har Bakehuset utviklet et helt nytt Fullkornsbrød som går inn i serien «Våre groveste», et brød som skaper enda større bredde i sortimentet av grove brød.

Hemmeligheten bak det nye brødet_1.jpg

Våre Groveste Fullkornsbrød er et litt mindre brød (500 g), det er grovt og nøkkelhullmerket - og med et høyt fiberinnhold, som alle brødene i Våre Groveste-serien.

En brødfavoritt til alle

– Brød er noe absolutt alle har en mening om, med egne preferanser og favorittbrød. Og det er utrolig stor variasjon i hva folk foretrekker. Vi ønsker å ha noe for absolutt alle, det er derfor viktig med stor bredde i sortimentet. Når vi skal utvikle et nytt brød, tar vi utgangspunkt i hva vi mangler, og legger kriteriene på bakgrunn av det, forklarer Amund Skrutvold, bakermester og produktutviklingssjef hos Bakehuset.

Lang og grundig prosess

Det tar noen måneder å utvikle et helt nytt brød. Produktutviklerne går først bredt ut, og starter gjerne med fire-fem ulike resepter som så testbakes og vurderes.

– På veien tar vi en rekke valg, justerer bort noe, og legger til det vi føler mangler. Etter hvert får vi en resept som vi tester ut i storskala-produksjon for å se hvordan det fungerer å bake i store volum. Så tar vi gjerne kundene våre inn i prosessen, og justerer noen knepp hit og dit, sier bakermesteren.

Brødet skal innom mange kontrollposter før det ender opp med endelig versjon.

– Når vi utvikler nye brødtyper, er vi opptatt av å finne kombinasjoner av forskjellige typer kornsorter, frø og kjerner som gir den gode munnfølelsen. I tillegg handler det selvfølgelig mye om smak. Vi bruker gjerne surdeig, og malt og sirup for å tilføre variasjon i smaksbildet. Ulike kombinasjoner av frøblandinger og kjerner, og hvor store skallpartiklene er, har innvirkning på smak og spiseopplevelsen, forteller Skrutvold.

Mye spiller inn

Bakeprosess og fasong er også med på å påvirke den endelige spiseopplevelsen.

– Det er mange ulike måter å steke brød på; det kan for eksempel være formstekt, rundstekt eller sammenbakt. Dette er med på å påvirke formen til brødene, og hvor mye skorpe det er rundt. Mye av smaken sitter i nettopp skorpen, og mer skorpe gir mer smak. Ulik steking kan også bidra til karamellisering av skorpen og dermed påvirke smaken ytterligere, forklarer han.

Unikt brød i sortimentet

Bakehusets nye Fullkornsbrød må oppfylle alle kriteriene i «Våre groveste»-serien, men skal samtidig være et unikt brød som bidrar til enda større variasjon.

Hemmeligheten bak det nye brødet_2.jpg

– Det avgjørende at vi til slutt kan hake av på de kriteriene vi hadde før vi begynte, og at vi er sikre på at vi faktisk har laget det brødet vi ga oss selv i oppgave på lage. I Fullkornsbrødet har vi blant annet satt sammen rugflak, maltede hveteflak og linfrø. Det gir litt fyldigere smak og samtidig litt å tygge på, noe mange liker. Rug gir gjerne en litt bittersyrlig smak, mens hveten mild og rund. Det har blitt en veldig fin kombinasjon, mener Skrutvold.

Bakehuset jobber kontinuerlig med å optimalisere kvaliteten på brødene sine.

– Det endelige svaret får vi jo først når forbrukerne smaker på det, og det er kjempeflott at så mange er engasjerte når det handler om brød. Da kan det av og til hende at vi gjør småjusteringer på bakgrunn av tilbakemeldinger vi får fra de som bruker brødene i hverdagen, sier bakermesteren.

Relevante produkter

Relevante artikler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem. 

Les mer