Plastpose, matpakkepapir eller matboks på påsketuren – se fordelene og ulempene

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Plastpose, matpakkepapir eller matboks på påsketuren – se fordelene og ulempene

Hvordan bør du pakke skivene når du legger ut på tur på påskefjellet? Vi spurte seniorforsker Hanne Larsen på matforskningsinstituttet Nofima om råd.

Påsken står for tur og mange bruker tiden på fjell- og skiturer med matpakke i sekken. Alle har sine egne måter å pakke brødskivene på – ofte i matpapir, plastpose eller matboks. Har du noen gang tenkt på fordelene og ulempene med de ulike innpakningsmåtene?

Det har Hanne Larsen, seniorforsker ved matforskningsintuttet Nofima. Hun har jobbet med emballering av mat i 30 år og kan det meste som er å vite om emballasje og holdbarhet på mat. Hun er en av få på arbeidsplassen som fortsatt har med seg matpakke på jobb, og hun har ofte med seg matpakken på tur.

- Jeg er nok det man kaller en matpakkeentusiast. Den er ikke komplisert, aller helst grovt brød med kjøttpålegg eller ost med noe oppå, og jeg blir aldri lei, sier Larsen (bildet over).

Les også: Derfor er brød den beste turmaten

Det finnes ingen forskning på matpakkeoppbevaring, såvidt Larsen vet. Men som forsker og aktiv turgåer, har hun likevel godt med ammunisjon for å gi noen gode råd til dem som har med seg matpakke på påsketur.

- I påska er det som regel kjølig nok for matpakka. Men om den blir liggende helt øverst eller ytterst i sekken, mot stekende påskesol, blir osten fort svett og myk, smørepålegget nesten rennende og kjøttpålegget grått. Det er lurt å pakke den i midten av sekken for å beskytte mot høy temperatur og skarpt sollys.

Selv pakker hun brødskivene i matpapir og deretter inn i plastpose. Da holder maten seg godt, og hvis papiret går opp, smuler det ikke rett ut i sekken. Plastposen bevarer også fuktigheten bedre. Om brødskiven ligger for lenge i matpapir kan den tørke ut.

- Jeg har ikke matboks selv, det tar for mye plass. Men hvis du, eller kanskje særlig barna dine, er ustø på ski og lett faller på ryggen, da blir jo matpakka flat. Da bør du ha matboks!

Les også: Fem tips som sikrer turmatpakka

En ting er Larsen helt klar på:

- Ta med matpapir, plastposer og alt annet søppel tilbake. Ikke gjem det under en stein, men putt det i sekken og kast det der det hører hjemme. Matpapiret gjør at jeg kan bruke plasten om igjen flere ganger, gjerne opp mot et halvt år. Slik kan man spare kloden også, og det er både en praktisk og faglig anbefaling, sier seniorforskeren.

Her er fordelene med de ulike innpakningene (saken forts. under bildene):

Matboksen:

  • Brødskivene holder seg ferske og gode
  • Både klimavennlig og økonomisk å ikke kjøpe ny innpakning så ofte
  • Beskytter mot klemskader i sekken
  • Pålegget og brødskivene kan ligge litt løst i en romslig matboks
  • Husk å vaske den godt etter bruk!

Plast:

  • Holder brødskivene ferske lenger
  • Poser med zip-lås er lette å åpne og lukke
  • Kan gjenbrukes over lang tid om du kombinerer med matpapir
  • Sikre at plasten du bruker er godkjent for nærkontakt med mat

Matpapir:

  • Godkjent for nærkontakt med mat.
  • Sørger for at pålegget holder seg der det skal
  • Hygienisk – fungerer også bra for klissete pålegg
  • Brødskivene kan tørke ut hvis de blir liggende for lenge

Relatert sak: Våre beste matpakketips

Relevante produkter

Relevante artikler