Innovasjon fra Bakehuset: Lanserer larvebrød hos MENY

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Innovasjon fra Bakehuset: Lanserer larvebrød hos MENY

Det første brødet i norsk dagligvare bakt med mel fra melbillelarver ser dagens lys. Fra tirsdag 5. mars finner du Bakehuset-innovasjonen i brødhylla hos 29 MENY-butikker på Østlandsområdet.

Publisert

- Det handler om å ivareta behovene til fremtidige generasjoner i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor. Vi må tenke nytt og teste ut innovative, gode og næringsrike ingredienser i produktene våre. Mel fra melbillelarver er proteinrikt og næringsrikt – og bærekraftig, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset.

Innovativt

Grovbrød bakt med ingrediensen malte melbillelarver er et steg på veien til å utforske, vise frem og ikke minst ufarliggjøre fremtidens mat.

- Som Norges største bakeri ønsker vi å drive utviklingen videre i en fremtidsrettet, bærekraftig retning, i tillegg til å skape vekst i brødkategorien, sier Skrutvold (t.h.).

Pressetreff Meny Ringnes Park 04.03 (26)_nettsak2.jpg

- Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig for bakeri i MENY (i midten).

- Det er utrolig spennende at større aktører som Bakehuset og MENY tester ut larvene våre. I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen (t.v.) i Larveriet.

Smak

Mjølmums-brødet er grovt og inneholder 2,1 % tørkede melbillelarver, har 51% grovhet og er nøkkelhullsmerket. Det veier 290 gram og inneholder mel fra ca. 100 melbillelarver.

Mjølmums_nett.jpg

- Fordi mel fra melbillelarver er noe vi ikke er vant til å spise i vår del av verden, har vi utviklet et produkt som både i smak og konsistens ligner mye på det vi forbinder med vanlig brød, sier Skrutvold som legger til at mel fra melbillelarver har en svak nøtteaktig smak.

Proteinrikt mel

Melet fra de norske melbillelarvene er et rent produkt - kun knuste larver - som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking. Melet kommer fra Larveriet på Voss, som avler larvene, fryser og tørker dem før de blir til mel som sendes til Bakehuset.

Dette er ikke mel i tradisjonell forstand, og har ikke de samme baketekniske egenskapene. Det er heller ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter, men inngår som en egen ingrediens i brødoppskriften.

Mjølmums_2802_34_mindre.jpg

- Melet er proteinrikt og den mengden som i dag er tilsatt brødet, øker proteininnholdet med 10 prosent. I det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter. Det vil også være mulig å øke andelen i Mjølmumsbrødet, sier Skrutvold.

Kan ikke spises av skalldyrallergikere

De som er allergiske mot skalldyr eller midd er nok også allergiske mot Mjølmums. Dette er fordi insektskall, består av kitin, som er det samme som skallet til midd og skalldyr. Larver er på mange måter en «land-reke».

 

Kan kjøpes i 29 MENY-butikker på Østlandet

Grovbrødet selges som en test i 29 MENY-butikker i mars; i Oslo, Akershus og Østfold. Dersom brødet blir en suksess håper MENY å kunne tilby Mjølmums i alle butikkene sine.

Nå finnes Mjølmums i disse butikkene:

Akershus:

MENY Fornebu

MENY Bærums Verk

MENY Jarhuset

MENY Røa

MENY Sandvika storsenter

MENY Høvik

MENY Holmen

MENY Vøyenenga

MENY Hagaløkkveien (Asker)

MENY Trekanten (Asker)

MENY Skjetten

MENY Gystadmarka

MENY Jessheim

MENY Nordbyveien (Ski)

MENY Tangen

MENY Drøbak

MENY Ski Storsenter 

Østfold:

MENY Ørebekk

MENY Mosseporten

MENY Sarpsborg

MENY Askim

Oslo:

MENY Skøyen

MENY Bryn

MENY Grønland

MENY Ringnes Park

MENY Nordstrand

MENY Stovner

MENY Lambertseter

MENY Bjølsen

 

Visste du at…

...Larver er vanlige som mat i mange asiatiske og latinamerikanske land og at ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold?

...Tørkede larver inneholder 49 prosent protein og har høye nivåer av jern, sink og magnesium, fosfor og mangan?

...Insekter, derunder larver, i tillegg til alger, tang og laboratorei-kjøtt av FN og EU er definert som fremtidens mat?

Kilde: Larveriet