Vant 50 kg pepperkakedeig

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Vant 50 kg pepperkakedeig

Full jubel da læreren vant nok pepperkakedeig til å ta med seg innføringsklassen 8.-10. trinn fra Gressvik ungdomsskole i Fredrikstad til årets hyggeligste bakedag.

Publisert

Deigjubel: Synnøve og noen av elevene i innføringsklassen. F.v.: Salamsafi, Latif, Ermiljas og Shamanti.

– Det betyr ekstra mye når premien kan brukes til å spre varme og god stemning, og bidra til formidling og læring når det kommer til norske juletradisjoner. Denne gjengen her kommer til å bli mestre i pepperkakebaking! Så utypisk meg å vinne noe, men denne gangen var det fulltreffer, sier vinneren Synnøve Wilhelmsen.

Mye læring i pepperkakebaking

Innføringsklassen består av ungdom fra hele verden med kort botid i Norge, som har kommet til landet som flykninger, asylsøkere eller arbeidsinnvandrere. For øyeblikket er de fleste fra Afghanistan og Syria. Innføringsklassen er et tilbud for å lære norsk språk og kultur, og er en forberedelse til å gå i vanlig klasse.

– Noen kan verken lese eller skrive, og ved siden av å lære språket ellers, er det viktig å jobbe med relasjoner og aksept i forhold til at de kommer fra forskjellige land, med forskjellige kultur og religion. Nå i førjulstiden har vi fokus på norske juletradisjoner og da er en pepperkakebakedag midt i blinken, sier Wilhelmsen.

Deigglede til mange

Over 800 svar kom inn i Facebook-konkurransen arrangert av Bakehuset, og det var mange ivrige pepperkakebakere som ønsket å bruke premiedeigen til gode formål.

– En ære å kunne glede barn og ungdom som kanskje ikke har hatt det så bra på en stund og nylig kommet til landet. Hvor stor glede deigen har gitt, til så mange, er rørende flott, sier Linn Hermansen, produktansvarlig i Bakehuset.

Til sammen har bortimot hundre elever fått bake. Da innføringsklassen var samlet på skolekjøkkenet forrige torsdag så mangt et pepperkakehjerte dagens lys. Noen til pynt, noen til smak og noen til gaver. Etter hvert kom det flere team fra trinnet, og elevene viste gladelig sine pepperkakekunster. Denne uken bakes siste del av deigen opp når elevene i innføringsklassen tar regien i valgfagstimen «Innsats for andre» for resten av skolen.