Derfor fortjener matpakka mer skryt

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Derfor fortjener matpakka mer skryt

Populær blant ungdom, og sunn og enkel å tilpasse, ifølge matpakkeforsker.

- Med tanke på alle de mange negative beskrivelsene som ofte gis av matpakken, ble jeg ganske overrasket da vi gjorde undersøkelsen. Matpakka viste seg å være superpopulær blant de unge selv, sier sosiolog og matpakkeforsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

For noen år siden spurte hun ungdom mellom 16 og 19 år om deres synspunkt på matpakke. Sju av ti spiste matpakke hver dag og synes den var meget eller ganske god, og nesten 90 prosent fylte matboksen med brød eller andre kornprodukter.

AnnechenBahrBuggePriv_beskjært.jpg

- Konklusjonen var ganske klar. De synes matpakka smakte godt, var et billig og sunt måltid, ga en slags trygg mammafølelse og minnet om gode vaner, sier Bahr Bugge (Foto: Privat).

Den vanligste matpakka

Bahr Bugge har jobbet med ulike problemstillinger knyttet til mat helt siden hun startet ved SIFO i 1993.

- Det første oppdraget jeg fikk, handlet om hvorvidt den norske matkulturen var i oppløsning; det fantes en rekke antakelser om at ingen spiste middag lenger og at folk byttet ut brødskiva med nudler. Våre studier viste den gangen at det ikke stod så ille til likevel. Siden da har jeg blitt værende i forskningen på matvaner.

Matpakkeundersøkelsen hennes viser at skoleelever fremdeles spiser matpakke, og at den vanligste matpakka består av to-tre brødskiver og gulost. Mange fyller også på med litt frukt og grønnsaker.

Artikkel matpakke_2.jpg

Mange mathensyn

Forskeren spurte samtidig ungdommene om hvorvidt de ønsket at noe var annerledes når det gjaldt maten de spiste på skolen. Svarene viste at særlig to matpakkeendringer er ettertraktet:

- De fleste ønsket litt mer tid til å spise den, samt bedre mulighet for oppbevaring av mat og drikke, for eksempel et kjøleskap for å holde matpakka mer delikat og fersk gjennom dagen, forteller Bahr Bugge.

Nå mener forskeren at den klassiske brødmatpakka fortjener mer skryt enn den får.

- Jeg hører stadig at matpakka er kjedelig og ofte usunn, men undersøkelsene våre har vist at ungdommene selv liker den og at den vanligste matpakka i all hovedsak inneholder brød- og kornprodukter, grønnsaker og frukt.

Artikkel matpakke_3.jpg

- Matvalg blir også mer og mer komplekst når stadig flere tar hensyn til helse, miljø og etikk. Mange vil redusere kjøttkonsumet, har allergier og intoleranser eller religiøse hensyn å ta. Matpakka kan raskt, enkelt og billig tilpasses hver enkelts behov.

Relevante produkter

Relevante artikler