Fakta-om-hvete

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Fakta-om-hvete

Hvete er det mest brukte kornslaget til baking. Hvete smaker mildere enn for eksempel rug og bygg, og gir flotte og luftige bakverk.

Sammensetningen av proteinet gluten avgjør hvor god bakeevne en melsort har. Ingen melsort kan slå hvetemelet i bakeevne.

For over 12 000 år siden vokste de hvetelignende gressartene enkorn og geitøye vilt i de fruktbare områdene mellom Tyrkia og Syria, der elvene Eurfrat og Tigris renner, i det som har navnet Mesopotamia. Disse ble opphavet til hvetesorten spelt, som senere ble foredlet til hvete. Hardhveten kom til Europa på 1500-tallet, mens brødhveten som vi kjenner i dag ble til etter langvarig foredling. Dyrkingen av brødhvete begynte ikke før tidlig på 1900-tallet.

Det meste av næringsstoffene i hveten ligger i hvetekimen, som inneholder mye protein, mineraler, vitamin B og E. Sammalt hvete inneholder også Omega-3.

Sammalt hvete, altså mel av hele kornet med hvetekim og hvetekli, er derfor svært næringsrikt. Sammalt hvete inneholder 12 prosent kostfiber.