Fakta-om-hvete
Hvete er det mest brukte kornslaget til baking. Hvete smaker mildere enn for eksempel rug og bygg, og gir flotte og luftige bakverk.
![](/globalassets/bilder/korn-og-kosthold/fakta-om-bakervarer/fakta-om-korn/hvete2.jpg?width=1280&quality=70)
Sammensetningen av proteinet gluten avgjør hvor god bakeevne en melsort har. Ingen melsort kan slå hvetemelet i bakeevne.
For over 12 000 år siden vokste de hvetelignende gressartene enkorn og geitøye vilt i de fruktbare områdene mellom Tyrkia og Syria, der elvene Eurfrat og Tigris renner, i det som har navnet Mesopotamia. Disse ble opphavet til hvetesorten spelt, som senere ble foredlet til hvete. Hardhveten kom til Europa på 1500-tallet, mens brødhveten som vi kjenner i dag ble til etter langvarig foredling. Dyrkingen av brødhvete begynte ikke før tidlig på 1900-tallet.
Det meste av næringsstoffene i hveten ligger i hvetekimen, som inneholder mye protein, mineraler, vitamin B og E. Sammalt hvete inneholder også Omega-3.
Sammalt hvete, altså mel av hele kornet med hvetekim og hvetekli, er derfor svært næringsrikt. Sammalt hvete inneholder 12 prosent kostfiber.