Kornet vi bruker til baking

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Kornet vi bruker til baking

Korn er en type gress med spiselige frø, som vi mennesker har brukt og dyrket i mange tusen år!

Det er gjort funn i det sørvestlige Asia og nordlige Afrika som kan tyde på bruk av ville kornsorter fra tiden rundt 20 000 f.Kr.

Vi vet at menneskene lærte seg å dyrke korn for rundt 12000 år siden. De første faste bosetningene oppstod der de dyrket korn i det vi dag kjenner som Tyrkia, Irak og Egypt. Her ble også de første byene bygget.  Det første kornet som ble dyrket var hvetetyper. Etter hvert oppdaget man også andre sorter.

Uansett kornslag er mel av fullkorn mest næringsrik. I tillegg til at korn er en god kilde til å dekke dagsbehovet for kostfiber, er det er også en viktig kilde til vitaminer og mineraler.

De to ytterste lagene av kornet inneholder vitaminer, mineraler og flerumettede fettsyrer som er viktige for kroppen vår. Det kalles kli. Helkorn, gryn og sammalt mel inneholder derfor mer av disse stoffene enn hvitt mel, siden kliet fjernes når melet siktes til hvitt mel. Bakverk med helkorn smaker mer, holder seg lengre ferskt og metter bedre enn fint bakverk.