Tre gode grunner til å spise grovt brød til frokost hver dag

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Tre gode grunner til å spise grovt brød til frokost hver dag

Her er det enkleste nyttårsforsettet du kan ha for et litt sunnere liv etter jul!

Nytt år, nye muligheter og nye nyttårsforsetter. Det finnes ett grep som er enklere å gjennomføre enn de fleste andre for å få en ny og god start på året – og det gjør du enkelt hver eneste dag: Spis grove brødskiver til frokost.

– Frokosten er jo en ypperlig mulighet til å gå tilbake til de gode vanene i januar. Når du klarer å få til en god og sunn frokost, kan det gjøre noe med hele dagen. Det blir lettere å være konsentrert, humøret blir bedre og pågangsmotet større, sier Aina Marie Lien, ernæringsfysiolog og fagsjef for sunnhet og ernæring i NorgesGruppen.

Du skal prestere på jobb og barna skal lære nye ting på skolen. Grovt brød med variert pålegg og et glass melk kan være den perfekte starten på en dag som krever mye energi. Men bare seks av ti spiser frokost hver dag, i følge årets Norske spisefakta-undersøkelse.

– Nyere forskning viser at dem som er flinke til å starte dagen med en sunn frokost også har bedre kostholdsvaner gjennom dagen. Den gode starten kan gi positive ringvirkninger for alt du gjør senere, forteller Lien.

Du har til og med Helsedirektoratet i ryggen med dette nyttårsforsettet: De har et mål om at nordmenn skal øke forbruket av grove kornprodukter med 20 prosent de neste tre årene. Men hvorfor vil de det?

– Grove kornprodukter har mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Grovt brød inneholder blant annet mer kostfiber, jern og B- vitaminer enn fint brød, forteller ernæringsfysiologen.

Rekker du aldri frokost? Her er våre beste tips til en god start på dagen

Fortjener mer skryt

Det er svært overkommelig å få i seg nok fullkornsprodukter, som igjen bidrar med kostfiber, vitaminer og mineraler. Likevel spiser vi ikke nok brød i Norge.

– Vi bør absolutt spise mer grove kornprodukter. Bare 25 prosent spiser nok fullkorn. Fire ekstra grove brødskiver hver dag gir nok fullkorn for en voksen. Spis gjerne to av dem til frokost, som jo er en god start for å nå det målet.  

Det er rett og slett viktig for folkehelsen. Og selve brødskiva hadde fortjent mye mer oppmerksomhet og skryt, mener Lien:

– Den passer jo til alt! Så enkelt som det er, og så godt. Brødskiva er og bør være helt sentral i et godt kosthold.

Les mer: Fem perfekte frokostskiver

Relevante artikler