Dette er oppskriftene som redder brødrestene

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Dette er oppskriftene som redder brødrestene

Ved å bruke opp brødrestene, får du både smakfulle retter og mindre brødsvinn – bra for lommeboka og bra for miljøet! Her får du enkle oppskrifter som redder brødrestene fra å havne i søpla.

Det er ingen tvil om vi elsker brød i Norge. I tillegg til å være en selvskreven frokostfavoritt for mange, er brød en svært allsidig råvare som passer til det meste - enten det er som tilbehør til en suppe, som sandwich til matpakken eller som en deilig toast til kvelds. Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan brød kan brukes.

Dessverre står brød for en stor andel av matsvinnet vårt. Nettstedet Matvett anslår at vi kaster over 170 000 brød hver eneste dag. Hovedgrunnen er at folk foretrekker å spise brødet når det er ferskt. Det mange imidlertid ikke vet, er at brødet fremdeles kan brukes til en mengde herlige retter selv om det har blitt tørt.

Her har vi samlet noen enkle oppskrifter på hvordan du kan blåse nytt og smakfullt liv i brødrestene, og samtidig unngå at de havner i søpla.

1. Lag hvitløksbrød til middagen

Hvitløksbrød2.jpg

Hvitløksbrød er en krydret tilbehørsfavoritt som egner seg godt til middager som lasagne, supper og gryteretter, og som snacks når du har lyst på noe godt. Det er også enkelt å lage selv, og kan lages med brødrester som begynner å bli tørre.

Hele oppskriften finner du her: Hvitløksbrød med persille

2. Tilslørte bondepiker - en klassisk dessert

Tilslørte Bondepiker_0.jpg

Tørre brødrester kan faktisk forvandles til en nydelig dessert. Tilslørte bondepiker er en klassisk favoritt de fleste setter pris på, med den perfekte kombinasjonen av søtt, syrlig og knasende. Og det aller beste: lager du tilslørte bondepiker, kan du bidra til å redusere matsvinn. Vinn-vinn, med andre ord.

Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Tilslørte bondepiker

3. Hjemmelaget panert kylling

Panert kylling2.jpg

Det er lite som smaker så godt som panert mat. Den krydrede og knasende sprø paneringen hever smaken på det meste. Hjemmelaget griljermel lager du enkelt med gamle brødrester, og det kan krydres med de smakene du liker best. Når du har griljermelet på plass, kan du lage familiefavoritten panert kylling på 1-2-3.

Se hele fremgangsmåten her: Panert kylling

4. Crunchy brødsticks

Lange krutonger2.jpg

Brødsticks, eller lange krutonger, kan lages med både fine og grove brødrester. Brødsticks egner seg særdeles godt som knasende tilbehør til myke retter som suppe eller salat. Med en god dipp eller saus, kan du også nyte dem som snacks. Her er det kun fantasien som setter grenser for hva de kan toppes og smaksettes med. 

Prøv for eksempel denne oppskriften med smakfull parmesan: Brødsticks

5. Gi det tørre brødet nytt liv - lag vel så fristende skiver

Pesto og brie i klem_kompr.jpg

Brød som har ligget noen dager er sjeldent like fristende som nystekt brød, men med et enkelt triks kan du gi tørt og gammelt brød et nytt liv. La vann fra kranen renne så vidt over brødet i noen sekunder slik at skorpen blir fuktig. Stek deretter brødet på 200 grader i 5-10 minutter, og vips så har du saftig og godt brød igjen. Dette trikset fungerer best om du spiser brødet med en gang etter det har blitt varmet opp, lag for eksempel en fristende sandwich med pesto.

Hele oppskriftsforslaget finner du her: Pesto og brie i klem

Relevante produkter

Relevante artikler