Derfor er brød noe av det mest miljøvennlige du kan spise

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Derfor er brød noe av det mest miljøvennlige du kan spise

Brød er klimasmart mat. Her er fem skikkelig gode grunner til at du med god samvittighet bør spise mer av det fremover.

Brød spises i enorme mengder i alle kulturer og i alle land over hele verden, hver eneste dag. I Norge ser vi på brød som bærebjelken i det norske kostholdet. Og godt er det, for klimamessig er brød blant den minst belastende maten vi kan spise.

For å spise bærekraftig bør du nemlig spise mat som er lavt i næringskjeden og som er lite ressurskrevende å produsere. Korn og brød er plantebasert mat, og plantebasert mat regnes i seg selv som mer miljøvennlig enn annen type mat. Her er noen gode grunner til at brød er noe av det mest klimavennlige du kan spise:

1. Lavt CO2-avtrykk

Kornproduksjon har svært lave utslipp av klimagasser, og i norsk landbruk er korn vinneren. Bare 0,36 prosent av de totale karbonutslippene fra norsk landbruk kommer per i dag fra korn. Én kilo brød gir et CO2-avtrykk på kun 0,9 kilo, til sammenlikning gir produksjon av én kilo kjøtt fra drøvtyggende kyr et CO2 avtrykk på 20-25 kilo.

Det trengs samtidig lite vann og areal for å produsere korn sammenlignet med andre vanlige matvarer.

Brød miljøvennlig3_komprimert.jpg

2. Mye næring per utslipp

Korn er næringsrik mat. Det betyr også at det gir mye næring sammenliknet med avtrykket det har på jorda: Korn utgjør hele 46 prosent av den totale energitilførselen i det gjennomsnittlige kostholdet i verden, men koster lite for jorda vår å produsere. Det er fordi kornvarer har så høy energitetthet og gir mye og god matenergi per kilo matvare, og gir mulighet til å mette mange.

3. Kort vei til og fra bakeriene

Vi er heldige som har mye av de typiske brødkornsortene havre, rug og bygg her i nord, ingredienser vi bruker i store mengder i grovbrødene vi lager og som har kort vei til bakeriene våre. Bakehuset har også elleve bakerier plassert rundt i Norge som leverer ferske bakevarer hver eneste dag sør for Rørvik i Trøndelag. Det gir kort vei til butikkene der du handler maten din. Og ikke bare er det miljøvennlig med den korte veien, det gjør noe med smaken og ferskheten på brødene.

Brød miljøvennlig_komprimert.jpg

En detalj, men vi tar den med: En svensk studie fra 2006 konkluderte faktisk med at industribakt brød er marginalt mer miljøvennlig enn hjemmebakt brød på grunn av stordriftsfordeler med store ovner med plass til mange brød samtidig. Det passer bra i et land som Norge, der vi i hovedsak kjøper brødene våre på butikken.

4. Innpakning som tar vare på omgivelsene

Det siste året har vi byttet ut alle brødposene våre med rene papirposer laget av bærekraftige materialer fra kortreist, skandinavisk trevirke. Det betyr samtidig at alle brødposer fra Bakehuset er resirkulerbare.

5. Gjenbruk gjort enkelt

Vi i Bakehuset sender alt av overskudds- og returvarer til dyrefôr. Brød er også blant de enkleste råvarene å gjenbruke når det ikke kjennes ferskt lenger.

Krutonger_0.jpg

Bruk knusktørt brød til å gjøre deilige retter enda bedre, for eksempel som krutonger eller brødrasp.

På akkurat dette området kan vi imidlertid bli enda bedre i Norge; brød står nemlig for rundt 13 prosent av matsvinnet i norske hjem. Sjekk våre tips til brødrestemat om du trenger inspirasjon. Eller prøv et av Våre minste brød.

Kilder:

http://www.matindustrien.no/bransjenytt/brod-er-baerekraftig/

https://www.uia.no/forskning/forskningsdagene/artikler/sunn-billig-og-miljoevennlig-studentmat

https://brodogkorn.no/fakta/korn-er-vinneren/

https://www.framtiden.no/myteknusing/er-hjemmebakt-brod-mest-miljovennlig.html

https://forskning.no/ny-klima-mat-og-helse/dropp-storfekjott-om-du-vil-spise-klimavennlig/294368

https://forskning.no/landbruk-mat-miljo/enorm-utregning-sa-ille-er-kjott-for-miljoet/259128

Relevante produkter

Relevante artikler