Gode tips til utebursdagen

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Gode tips til utebursdagen

Utebursdag er gøy for barna og en fin avveksling for de voksne. Her får du smarte tips til gjennomføring.

Det siste året har det blitt minimalt med store bursdagsfeiringer, og de få som arrangeres skjer i kohortvennlige grupper for de minste i familien. Sjelden har vi brukt den lokale naturen så mye som det siste året, og det gjelder også når bursdagene skal feires. Det er gode nyheter for både barna, de voksne og smittevernhensynene som må tas. I utebursdager har barna mer plass å boltre seg på samtidig som de får masse frisk luft, mens bursdagen blir litt mindre bråkete for de voksne, og huset er like rent etterpå.

I tillegg er utebursdager som regel både enklere å gjennomføre og minst like morsom som innebursdager.

Her får du noen gode tips til neste utebursdag. NB! Husk å alltid sjekke de lokale smittevernreglene før du arrangerer samlinger utendørs.

Gode tips til utebursdagen_støtte.jpg

Pølser er en bursdagsklassiker

Uansett om bursdagen feires ute eller inne, er pølser en evig bursdagsklassiker. Mellom 15. april og 15. oktober er det ikke tillatt å tenne bål i skogen, og da kan det være lurt å ta med wienerpølser på termos. Dersom du er på et sted der det er tillatt å grille, er grillpølser også en favoritt. Legg frem engangstallerkener på flere steder med pølsebrød og lomper. Da unngår du at alle samler seg på samme sted for å hente mat. Ha gjerne flere flasker ketchup og sennep også.   

Gode tips til utebursdagen_støtte3.jpg

Porsjonsdessert

Desserten, om det er kake eller gele, kan med fordel serveres i porsjoner. Da slipper du at alle skal frem for å forsyne seg på samme sted. Du kan kjøpe ferdige porsjonskaker fra Bakehuset, for eksempel sjokoladekake, marsipankake eller ostekake. Det er spesielt lurt dersom det er få gjester. Barn spiser ofte mindre dessert enn man regner med. Er det flere gjester, kan du dele opp kaken på forhånd og legge på tallerkener med god avstand.

Gode tips til utebursdagen_støtte2.jpg

Avslutt med en lek

Etter måltidet er barna som regel klare for litt lek, og selv om barn stort sett er i stand til å aktivisere seg selv, kan det være greit med litt organisert lek i bursdager. På den måten sørger du for at alle får være med på leken, og det blir litt lettere å sørge for at gjestene holder avstand til hverandre.

Det finnes mange klassiske bursdagsleker, og de fleste voksne husker flere av dem fra de selv var små. En annen ide er å kjøpe en pakke såpebobler til hvert av barna. Barn elsker såpebobler, og det passer jo helt perfekt utendørs. 

Her får du fem forslag til leker:  

1. Huskelek

Dere trenger:

10-15 små ting som er lett å gjemme under en duk, som for eksempel en terning, en penn, en hårstrikk, en gaffel, en neglelakk, en fyrstikkeske, en kork, en knapp, en stein og en mynt.

Slik leker dere:

Legg gjenstandene på bordet under en duk og la et barn komme frem. Ta duken bort og la barnet se på gjenstandene 20-30 sekunder, be barnet snu seg bort og fjern en gjenstand. Barnet kan nå snu se tilbake og gjette hvilken gjenstand som er borte.

2. Kongen eller dronningen befaler

Slik leker dere:

Den som er konge eller dronning står foran de andre og gir instruksjoner. Kongen/dronningen befaler sitt ned, reis deg, stå på et bein, ta på nesen osv.

Poenget er at barna skal utføre instruksjonen hvis kongen eller dronningen sier: Kongen/dronningen befaler før instruksjonen, men dersom den som leder leken kun sier «sitt ned» eller «reis deg» skal barna ikke gjøre det.

Den som gjør feil, er ute.

3. Danselek

Dere trenger:

Noe å spille musikk med.

Slik leker dere:

Barna skal danse fritt når musikken er på, men når den stanser, skal de stå helt stille i den stillingen de hadde da musikken ble skrudd av. De som ikke står i ro, er ute. Se hvem som klarer seg lengst.

4. Rødt lys

Slik leker dere:

En person leder leken og står ved en vegg. Barna stiller opp på en rekke med god avstand. Når lederen står med ansiktet mot veggen, kan barna gå, men når han eller hun snur seg, er det rødt lys. Da skal alle stå stille.

Hvis den som leder leken ser at noen beveger seg etter at han eller hun snur seg, må dette barnet gå tilbake til start og begynne på nytt. Den som først kommer frem til lederen, har vunnet.

5. Halen på grisen

Dere trenger:

Like mange penner eller haler som barn og et stort ark med en påtegnet gris.

Slik leker dere:

Denne leken er en skikkelig klassiker. Barna skal få bind for øynene og snurres rundt før de forsøker å tegne eller feste en hale på en tegnet gris. Den som fester eller tegner halen sin nærmest rumpa til grisen, har vunnet.

Relevante produkter

Relevante artikler