Slik får du barna med deg ut på tur

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Slik får du barna med deg ut på tur

Mange barn foretrekker å sitte i sofaen med iPaden i fanget fremfor å bli med ut på tur. Men det finnes heldigvis tips og triks som gjør turen mer attraktiv for barna.

La barna bestemme turdestinasjonen

Ingen synes det er gøy når andre bestemmer alt. Heller ikke barn. Ved å la barna være med på å bestemme turdestinasjonen, blir det ikke barna som blir med på de voksnes tur, men de voksne som blir med på barnas tur. Og en slik tur er jo langt mer motiverende for de små. Kom gjerne med noen turforslag som barna kan ta stilling til. Fortell hva de kan oppleve ved å velge de ulike alternativene. Kanskje kan dere avholde en delvis demokratisk avstemning der man må være under 12 år for å ha stemmerett?

Opp er topp!

Lange distanser i ensformig og flatt terreng kan være kjedelig både for små og store. Finn et turmål som inkluderer litt klatring på store stabbesteiner eller skrenter. En bratt sti kan også gjøre nytten. Kanskje har du en høydemåler på klokken din slik at barna hele tiden kan bli orientert om hvor mange høydemeter dere har klatret? Og kanskje har dere også noen tydelige høydedelmål som premieres etter hvert som de blir nådd? En slik opptur kan by på mange høydepunkter!

Lag et skattekart

Dersom du rekker å planlegge litt, kan det være en god idé å tegne et skattekart over valgte turdestinasjon. Planlegg hvor du har tenkt å gjemme skatten og tegn den inn. Vis kartet til barna og fortell dem gjerne en god historie rundt opprinnelsen av skattekartet. Jakten på skatten vil garantert gi små bein ekstra krefter mot turdestinasjonen. Og når dere ankommer destinasjonen skynder du deg å gjemme skatten (for eksempel i form av noe godt å spise) der du har markert den på kartet. Og så er den spennende skattejakten i gang.

Gå på turbingo eller stolpejakt

Ved å lage et ark med bilder av ting barna kan se eller høre på turen, blir turopplevelsen både mer spennende og lærerik for barna. Turbingoen kan inneholde al ifra maur og sopp til hundebæsj. Jo flere ting barna kan finne og krysse av for underveis på turen, dess morsommere blir turen. Det finnes mange forslag på nett! Stolpejakt er også en morsom måte å komme seg ut og bevege seg på sammen med barna. Se https://stolpejakten.no/ om det er et tilbud i nærheten av deg!

La veien være målet

Det kan være fint å ha en avtalt destinasjon for turen. Men dersom barna finner morsomme eller interessante ting underveis som de lar seg engasjere av, så ikke hast videre for å nå frem til destinasjonen. Målet for turen bør først og fremst være mest mulig frisk luft, bevegelse, felleskap og godt humør.

støtte1.jpg

Styrk turopplevelsen med en god matpakke

Å spise regelmessig underveis er viktig for barnas turopplevelse. Men det er også viktig hva man spiser. Sukkerholdig mat og drikke, som kjeks og brus gir rask energi. Ulempen er at man raskt kommer tilbake på det samme energinivået som før man spiste. Et måltid med grovt brød med variert pålegg holder både barn og voksne mette lengre og gir kroppen den næringen den trenger. Se etter brød med et høyt innhold av fiber og fullkorn - så holdes energien oppe på hele turen.

La barna smøre sin egen matpakke

Lar man barna velge ut pålegg og smøre sine egne turmatpakker, øker sannsynligheten for at matpakken blir spist – og at matpakken faktisk blir en turdestinasjon i seg selv. Og det å ha noe å glede seg til i tursekken, bidrar gjerne til ekstra fraspark i bakkene. De fleste barn vet selv hva de liker. Som forelder kan du være med å guide barna med hensyn til hvor mange brødskiver man trenger i forhold til turens lengde. 

Slik får du barna med deg ut på tur.jpg

Relevante artikler