Tipsene som hjelper deg å holde brødene ferske

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Tipsene som hjelper deg å holde brødene ferske

Bakehuset gir deg tipsene for at brødet skal holde seg ferskt og saftig så lenge som mulig. Ferskt brød, ja takk!

- Det er mulig å bevare ferskheten litt lenger om du prøver deg fram med noen enkle tips, det er lite som slår smaken av ferskt brød, sier bakermester Amund Skrutvold.

Slår et slag for brødboksen

Et brød avgir hele tiden litt fuktighet. Det trenger luft for å holde seg, men ikke trekk. Et tørt, tett og romtemperert sted, uten høy luftfuktighet er ideelt. For å hemme muggvekst, er god hygiene på kjøkkenet viktig.

Så hvor og hvordan oppbevarer man det?

Ferskt brød ja takk2 Kompr.jpg

- Jeg vil først og fremst slå et slag for den gamle brødboksen, eventuelt brødkrukken. Her ligger brødet lunt og mørkt med luft rundt seg - helt ypperlige forhold. Har du ikke en brødboks, kan det være et tips å oppbevare brødet direkte i et rent kjøkkenhåndkle, eller i papirpose kjøkkenbenken. Men husk å sjekke om emballasjen du benytter er egnet for å komme i kontakt med mat, sier Amund.

Plast ikke optimalt

Dersom du velger å pakke brødet i plast, vil du oppleve at skorpen på brødet ikke holder seg sprø.

- Brødet får en seigere skorpe ved oppbevaring i plast, og det kan raskere oppstå mugg. Smaken vil også bli annerledes. Men om plast er din løsning på oppbevaring, kan det være et tips å lage noen hull i plasten slik at det ikke blir helt tett, sier Skrutvold som presiserer at det da er viktig å velge en plasttype som er egnet for oppbevaring av næringsmidler.

Papirpose og brødmengde

Papirposen på brødet fra butikken er et godt alternativ til oppbevaring. På bakeriet legges de dagsferske brødene i disse posene etter at de kommer ut av bakerovnen og er blitt nedkjølt.

Ferskt brød ja takk Kompr.jpg

- Er man en familie som spiser ett brød om dagen, er dette en fin og enkel oppbevaringsmåte, gjerne direkte på benken. Papirposen er svært egnet til kortvarig oppbevaring, og beholder smaken på brødet, samt en fin, sprø skorpe. Skal man derimot oppbevare brødet i mange dager, kan det bli tørt.

Bakermester Skrutvold mener det da kan være lurt å velge en grovere brødvariant. Et grovt brød holder seg nemlig lengre enn et fint brød, fordi det inneholder mer fuktighet.

- Det er ikke bare helsemessige gevinster ved å velge grovt brød, sier han.

Les også: Fire skiver gjør susen!

Skal du fryse ned brød?

- Et brød kan bli tørt etter nedfrysing, og i tillegg miste smak. Det er derfor ikke mitt beste tips å fryse ned brød. Av og til kan det likevel være hensiktsmessig å ha brød i fryseren, for eksempel om du skal reise vekk på ferie og ikke har mulighet til å handle med en gang du er tilbake, sier bakermester Skrutvold.

Tre tips ved nedfrysing:

  1. Frys ned brødet så ferskt som mulig, helst rett etter du har handlet det på butikken.
  2. Pakk det i plast og fjern mest mulig av luften rundt brødet før du legger det i fryseren.
  3. Tin brødet langsomt ved å legge det i noen timer på kjøkkenbenken. Ta det ut av plasten straks det er tint og legg det i brødboksen eller et egnet sted uten høy luftfuktighet. Da bevarer du mest mulig av fuktigheten og smaken.

- Ved nedfrysing over tid vil smaken etter hvert forringes. Jeg vil ikke anbefale å ha et brød i fryseren lengre enn tre måneder, sier Skrutvold.

Ferskt brød ja takk3 Kompr.jpg

Noen liker også å fryse ned brødskiver og ta opp en og en skive, her er det samme råd som gjelder for å beholde brødets ferskhet. Det tar ikke mer enn ca.10 minutter å tine en brødskive.

Ender du ofte opp med brødrester? Dette er oppskriftene som redder brødrestene

Relevante produkter

Relevante artikler