Turkameratenes beste turskiver

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Turkameratenes beste turskiver

Turkameratene drar aldri noe sted uten matpakke og kaffe, og synes brød er undervurdert som folkehelsetiltak. Her er deres tre beste turskiver.

– Vi har jo spist matpakker siden vi var unge. Det er blitt en del av livet, det. Matpakke og kaffe må alltid være med på tur, sier Ovid Gabrielli Pedersen (70).

Han og kameraten Roald Stiansen (72) er fra Kilsund i Arendal og drar mye på tur. Kyst- og båtliv om sommeren, skog, fjell og mark når sjølivet blir for kaldt. Med og uten familie.

– Vi har gått mye på tur sammen over hele landet, alt fra fjelltopper til båtturer og bussturer. Matpakka er bestandig med, uansett hvor kort turen er. Den er gjerne høydepunktet på turen, det er jo en helt spesiell stemning når det er pause og den åpnes, sier Roald.

Flere varianter

De to representerer forskjellige matpakkesyn. Der Ovid vil gjøre det avansert og allsidig, foretrekker Roald det enkle.

– Det må være lett å ta med seg i sekken, men det skal fortsatt være godt, sier Roald.

Ovid liker det mer avanserte.

– Matboksen gjør at man kan ha litt dristigere matpakker med allsidige smaker og råvarer. Men enkelt kan også være godt. Knust avokado med litt sitron og chili, for eksempel, sier Ovid.

Turer i skog og mark krever energi, og ett element er helt selvsagt i matpakka.

– Det viktigste er at det ligger en brødskive bunnen som en basis for pålegget. Brødet er nok ofte undervurdert, det er så allsidig og bra for folkehelsa. Jeg synes personlig det skal være så grovt som mulig og med forskjellige kornsorter. Det sunneste alternativet, riktig kost er viktig for å holde seg frisk og energisk.

Ovid og Roalds topp tre turskiver:

Klassikeren: Gulost brukes mye, så den må være med. Da må du brodere ut med paprika og agurk, men her spiller smak og behag, og ikke minst plass, inn. Kaviar under gulosten kan være både godt og praktisk, for den holder osten på plass, limer den liksom til brødskiva. Bygg det opp med noen delte røde druer. Og så er det veldig pent å legge på en liten dillkvist på toppen.

Den sunne varianten: Fiskepudding er ikke å forakte. Kjøp den med mest mulig fisk i og skjær fine skiver som du legger på brødskiva. Husk å legge et salatblad under først, og så lager du en liten S med majones oppå fiskeskivene. Og i den S-en – tre, fire reker. Gjerne en kvast med dill her også, før litt pepper. Kanskje bittesmå chiliflak helt til slutt. Da er vi mål.

Dessertskiva: Og så må geitosten være med. På grovt brød er det helt nydelig. Gjerne med syltetøy under, så den holder brunosten på plass. Det blir ofte jordbærsyltetøy, men det kan jo være hva som helst.

Se flere turskiveforslag her!

Relevante artikler