Derfor bør du velge grovt brød i matpakka

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Derfor bør du velge grovt brød i matpakka

Matpakker kommer i ulike former og fasonger, men har én ting til felles: De skal sikre energi og næring gjennom dagen. Men hvordan lager man en skikkelig matpakke? Her er ernæringsfysiologens beste tips.

Nordmenn kan matpakke. Helt fra vi er små er den fast innslag i hverdagen, og vi bærer den med oss gjennom livet i sekken eller i veska. Og når man skal spise matpakke hver dag, kan det lønne seg å få inn en god rutine, slik at man sikrer seg næringsrikt påfyll i løpet av dagen. Men hva er alfa omega når pakka skal smøres?

– Et fullverdig brødmåltid kan bestå av grovt brød, variert pålegg, grønnsaker eller frukt/bær og mager melk, forteller klinisk ernæringsfysiolog i Norgesgruppen, Aina Lien. Hun er en lojal forkjemper for matpakka, og understreker viktigheten av næringsrikt brød.

Derfor bør du velge grøvt brød i matpakka2.JPGInspirasjonsskive: Våre Groveste matpakkebrød med salat, ost, pære og nøtter.

– Grovt brød er en enkel måte å gjøre matpakka næringsrik, og utgjør stor forskjell sammenlignet med fint, forteller hun.

Hvorfor velge grovt brød?

Aina trekker frem mange gode grunner til å velge grovt brød i matpakka: Grovt brød er en god og viktig kilde til kostfiber, samt flere vitaminer og mineraler, blant annet B-vitaminer og jern. Det er bra for fordøyelsen og gir en metthet som varer, og bidrar til å holde kroppen frisk og aktiv.

Grovt brød er viktig for alle kropper, men særlig barna bør ha nok av det gode, forteller hun.

– Barna er avhengig av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg, for overskudd til å lære nye ting, og til lek og aktivitet. Barn spiser gjerne 4-5 måltider hver dag, og for mange består flere av dem av brødmat. De har et stort behov for næringsstoffer i forhold til sin egen vekt. Derfor er det viktig med godt sammensatte og varierte måltider som bidrar til matlyst, matglede og at de spiser seg mette.

– En god lunsj gir påfyll av næring for å kunne arbeide, lære og yte. Er man sulten, er det vanskeligere å konsentrere seg.

Les også: Slik bør matpakken være - og slik blir den spist

Hvordan velge riktig brød?

Mange tror at det er fargen som avgjør hvor grovt et brød er, men både ulike korntyper og andre ingredienser kan føre til mørkere farge, selv om brødet kategoriseres som «fint». Derfor er den mest pålitelige måten å vurdere grovheten til et brød på, Brødskala’n. Gjennom denne merkeordningen er det enkelt å velge det groveste brødet i butikken.

– Merket finnes på posene brødene pakkes i, og forteller forbrukerne hvor stor andel av melet i brødet som kommer fra hele kornet, sier Aina.

Det er brødene som har mellom 76-100 % grovt som har alle felt skravert i Brødskala’n.

Derfor bør du velge grovt brød i matpakka_oppdatert2.jpg

Våre Groveste: En serie grove brød hvor alle brødene har mer enn 80 prosent grovhet, de er nøkkelhullmerket, og har et høyt innhold av fiber.

– Sammalt hvetemel inneholder tre ganger så mye jern og fiber, og dobbelt så mye B-vitaminer, magnesium, sink og kobber som fint hvetemel. Derfor utgjør det en stor forskjell å velge grovt foran fint.

Slik får du nok

Det skal ikke så mye til for å få i seg nok grove produkter, men likevel spiser kun 25% av voksne anbefalt mengde fullkorn, forteller Aina.

– Grove kornprodukter bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Det gjennomsnittlige inntaket er ca. 50 g for kvinner og 70 g for menn.

Heldigvis er det enkelt å få i seg nok. Her er Ainas forslag:

  • Fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, se etter brød som har mellom 76-100% grovt på Brødskala’n.
  • Én tallerken kornblanding,- og to skiver brød med brødsorter som har mellom 76-100% grovt på Brødskala’n.
  • Én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.

Relevante produkter

Relevante artikler