Hva er grovbrød?

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Hva er grovbrød?

At et grovt brød har mye fullkorn og fiber vet kanskje de fleste, men hva skal til for at brødet kan kalles grovt?

Grove brød har mye fullkorn og fiber, som ifølge Helsedirektoratets kostråd kan bidra til god fordøyelse, metthet som varer, bedre vektbalanse, samt redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes og enkelte krefttyper.

Bakehusets brødserie «Våre groveste» inneholder ulike grove brød som holder seg ferske og gode over flere dager. Alle brødene er over 80 prosent grove, nøkkelhullsmerket og har et høyt innhold av fiber.

Hva er grovbrød_2.jpg

Hva er grovbrød?

For å kunne kalles grovbrød må over halvparten av melet i brødet være sammalt mel, hele korn eller kli. Næringsmiddelbedriftenes Landsforening har utarbeidet en grovhetsskala i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Forbrukerrådet, Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet. Denne skalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Skalaen er delt i fire, der brødene med fire skraverte felter har høyest prosent. Jo flere skraverte felt, desto bedre. 

Brødskalaen_alle_4.jpg

Fyller grovhetsskalaen

Grovheten er også angitt i prosent, og hvert skraverte felt dekker et spenn på 25 prosent grovhet. Kostholdsekspert Jeanette Roede anbefaler å velge brød med en grovhetsprosent på mellom 76-100 prosent, altså brød der alle de fire feltene er skravert. Slike grove brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Alle brød i serien «Våre groveste» har over 80 prosent grovhet.

Anbefalt på det groveste

Brødserien «Våre groveste» består av formstekte, sammenbakte, hele og ferdig oppskårede brød. Utvalget gjør at du vil finne ditt favoritt-brød, og kunne spise sunt og godt i hverdagen.

Bli inspirert til bra brødskiver - se våre oppskriftstips! Våre Groveste Grovbrød med gulost og paprika er en av våre favoritter.

Grovbrødskive med ost paprika og eple.jpg

Brødet «Våre groveste Grovbrød» har en grovhetsprosent på hele 100 prosent. I en test gjort av flere ernæringseksperter for Aftenposten høsten 2021 ble brødet kåret til det aller sunneste. Brødet fikk terningkast 6, basert på fiber- og fullkorninnhold, og hvor grovt brødet er. «Våre groveste grovbrød» var det eneste i testen med 100 prosent grovhet, og ekspertene trakk også frem at brødet har hele korn og lite sukker, - et brød som vil mette godt.

Vi gir deg fiber!

Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss 25−35 gram fiber hver dag, og at 50−60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater. Med «Våre groveste» fra Bakehuset har du et godt utgangspunkt for et sunt kosthold i hverdagen. 

 

Dette er Våre Groveste brød:

Våre groveste Grovbrød, 100 prosent grovt

Bakt med fullkornsmel av hvete og rug og med hvetekli. Kombinasjonen med surdeig av rug og malt av bygg gir en fyldig og rund smak til brødet. Brødene bakes tett sammen, sammenbakt, slik at de blir ekstra saftige og myke med mindre skorpe.

Våre groveste Speltbrød, 84 prosent grovt

Har en balansert smak av spelt og surdeig av rug. Spelt er et urkorn som har vært dyrket i Norden i over 4500 år. Brødet er også bakt med solsikkekjerner og havregryn. Dette gir brødet en god tekstur og en nøtteaktig smak. Brødene er bakt tett sammen slik at de blir ekstra saftige og myke med mindre skorpe.

Våre groveste Kornbrød, 83 prosent grovt

Bakt med hvete, rug og havre. Brødet har den milde smaken fra surdeig av hvete, kombinert med en nøtteaktig smak fra solsikkekjerner og linfrø. Brødet er rundstekt med snitt som gir en god og smakfull skorpe rundt hele brødet.

Skåret Våre Groveste Matpakkebrød, 82 prosent grovt

Matpakkebrød er et formstekt brød som gir jevne skiver gjennom hele brødet. Brødet er bakt med hvete, rug, havre og durum. Surdeig av rug balanserer smaken og gir et saftig brød. Brødet er ferdig oppskåret og er godt egnet til matpakken.

Skåret Våre Groveste Havrebrød, 87 prosent grovt

Havrebrød er bakt i form, noe som gir et saftig brød og god skorpe. Brødet er bakt med mye havre, både havremel, havregryn og havrekli, som gir en litt nøtteaktig smak. Sirup runder av smaken med litt sødme og gir brødet en balansert god smak. Brødet er uten hele korn og frø og ferdig oppskåret.

Relevante produkter

Relevante artikler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem. 

Les mer