Det du må vite om donuten

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Det du må vite om donuten

I juni hvert år feirer vi Donutens dag. Men hva er en donut, og hvor kommer den fra? Her er kort og godt om smultringens amerikanske søster.

Donutens dag er 7. juni 2024.

Glaserte, fylte og fargerike. Du har kanskje sett donuts i feeden din, de runde bakverkene vi er vant til å se i amerikanske politifilmer, men som har tatt turen over Atlanteren og på sjarmerende vis funnet veien til det norske markedet. 

For der Spania har sin churro, Hellas sin loukoumades og Norge den tradisjonelle smultringen, har USA lagt sin elsk på donuten; et fritert bakverk med en rund form og det gjenkjennelige hullet i midten. Fritert til en gyllen farge, og gjerne toppet med pynt.

Hva er en donut?

Det du må vite om donuten_stotte.jpg

En klassiker: Donut med sukker.

Sammenlignet med smultringen er donuten både større og luftigere, og ofte dekorert. Den klassiske donuten er glasert med sukker, men i et stadig ekspanderende marked kan du finne den i utallige smaker – med eller uten fyll - dekorert i alle regnbuens farger med ulik topping og glasur.

Det du må vite om donuten_stotte_fyll2.jpg

Populær variant: Donut med vaniljefyll.

Hvorfor har donut hull i midten?

Bakverk som donuts og bagels ble populære på omtrent samme tid i USA. Bakerne stablet baksten på lange pinner, eller bundet på en snor, slik at det ble enkelt å frakte med seg. Muligens er dette bakgrunnen for hullet i midten, men det finnes også andre teorier. Andre mener det er laget fordi det er enklere å steke bakverket jevnt, mens andre igjen hevder hullet er der for å få flere donuts ut av deigen.

Hvor kommer donuten fra?

Opprinnelsen til donuts er et bakverk som kalles «olykoeks». Navnet betyr «oljekake» på nederlandsk, - og det er nettopp det det er. En kake fritert i olje. Donuten, slik vi kjenner den i dag, ble først kommersialisert i USA på 1920-tallet. Der har donuten hatt en sterk posisjon siden, og i dag kan man finne egne donut-kiosker på stort sett alle gatehjørner. Faktisk er det så populært at det i dag produseres over 10 milliarder donuts hvert år i USA!

Kanskje ikke rart amerikanerne kjenner den første fredagen i juni  som «National Donut Day».

Det du må vite om donuten_stotte_3.jpg

Donuts i mange varianter: Forlengst funnet veien til dagligvarebutikker her til lands.

Fra USA til Norge - «God donutdag»

Tradisjonen ble faktisk innstiftet av Frelsesarméen i USA tilbake i 1938, som en innsamlingsaksjon til fattige,- og for å hylle damer i Frelsesarméen som serverte donuts til soldater under 1.verdenskrig. I dag har dette utviklet seg til en generell hyllest av de amerikanske falne i krigen, og Frelsesarméen og den gjengse amerikaner i USA markerer fortsatt dagen.

I Norge er det først de siste årene at donuten for alvor har blitt populær, og det til stor etterspørsel. Du må ikke langt for å få tak i en – donuts finner du i butikkhyllene i de fleste butikker. Donuts fra Bakehuset kommer i flere varianter, og er perfekte i piknikkurven eller til kaffen.

Vi sier bare «God donutdag»!

Relevante produkter

Relevante artikler