Lussekattens historie

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Lussekattens historie

13. desember feires Luciadagen med sang, lys og ikke minst lussekatter. Dette er historien til det gule bakverket.

Luciatogene går gjennom barnehager, skoler og menigheter, og du får servert skinnende gule lussekatter. Men vet du egentlig historien til det deilige bakverket?

Hvem var Lucia?

Lucia var en romersk jomfru fra en rik familie fra Siracusa på Sicilia. Under keiser Diokletian i år 303 led hun martyrdøden under kristendomsforfølgelsen etter å ha blitt anklaget for å ha motsatt seg keiserens lover og ha overtalt moren til å gi hele medgiften til de fattige.

Navnet Lucia, som betyr lysende, fikk hun fordi hun døde fast i sin tro med en brennende lampe i hånden.

Hva er lussekatter?

Lussekatter er gjærbakst som bakes til Luciadagen og har lange tradisjoner. Bakverkene er formet som eldgamle symboler på sol og liv, og spiralformene er et gjennomgående tema i de ulike figurene. Lussekattens gule farge symboliserer sola og lyset.

Lussekattens historie1.jpg

Historien om lussekatter

Én teori sier at tradisjonen med lussekatter oppstod i Tyskland så tidlig som på 1600-tallet. Der ga djevelen, i form av en katt, de slemme barna juling, mens en Kristus-skikkelse i form av et barn delte ut boller til de snille barna. Siden djevelen er lyssky, ble bollene farget med lysende gult safrankrydder.

Navnet lussekatt kommer opprinnelig fra Sverige. Et eldre, lokalt svensk navn på lussekatt er «döfvelskatt» eller «dyvelskatt», djevelkatt. I Sverige fikk dyrene gjerne en «lussebit» for å verne mot onde makter den farlige lussenatten. Det ble senere en skikk at også mennesker fikk noe godt til frokost. På 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans med levende lys, serverte lussefrokost til herskapet før soloppgang. Trolig stammer serveringen av lussekatter fra dette.

Lussekatter i Norge

I Norge har også lussekatter blitt en fast matskikk i førjulstiden, selv om feiringen i Norge er av nyere dato. I Norge er den også blandet sammen med den norrøne Lussi-tradisjonen. Lussi var en vette som gikk fra dør til dør for å sjekke om alt var i rute til jul. Om ting ikke var som det skulle, kunne hun bli rasende og ødelegge pipa. Lussinatt er ifølge nordisk folketradisjon mellom 12. og 13. desember, og var forbundet med overtro og onde makter i kampen mellom lys og mørke.

Relevante produkter

Relevante artikler