Derfor bør du spise grove og fiberrike kornprodukter

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Derfor bør du spise grove og fiberrike kornprodukter

Det anbefales å spise grove kornprodukter hver dag, og kostfiber er et nøkkelord. Men vet du egentlig hvorfor? Se hva ernæringsfysiologen sier.

– Større inntak av grove kornprodukter, samt mer frukt og grønt, er noe av det viktigste vi kan gjøre for folkehelsa. Det er derfor gledelig å se at andelen grovt brød som selges i NorgesGruppens butikker øker, forteller Aina Lien, fagsjef for sunnhet og ernæring i NorgesGruppen.

Derfor bør du spise grove og fiberrike kornprodukter2.jpg

Dette er en anbefaling hun deler med norske helsemyndigheter, som ønsker at vi skal spise mer grove kornprodukter. At vi bør spise mer grovt er noe de aller fleste vet, men det er kun 1 av 4 som faktisk får til å spise anbefalt mengde.

Spis mer grovt

– Anbefalingen om å spise mer grove kornprodukter er et positivt kostråd, som forteller oss om noe vi kan spise mer av. Spiser du fire brødskiver som er mer enn 76 % grovt, har du nådd dagsanbefalingen på grove kornprodukter, forteller Lien.

Sjekk disse enkle tipsene for å få i deg mer fiber

En variasjon av grovt brød og andre grove kornprodukter er en del av et sunt kosthold. Så hvorfor er det så bra å spise grovt?

Fordeler ved å velge grovt

De aller fleste kjenner til at kostfiber er noe av det som gjør de grove kornproduktene sunnere. Men det handler ikke bare om kostfiber. Fullkorn inneholder også mer av næringsstoffer som jern, folat og selen.

Derfor bør du spise grove og fiberrike kornprodukter4.jpg

Grove kornprodukter og fiberrike matvarer reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. I tillegg kan grove kornprodukter bidra til å holde vekten.

Vi du dra nytte av disse helsefordelene, kan du velge grove kornprodukter som er nøkkelhullmerkede. Disse inneholder mye fullkorn og lite fett og salt.

Er du usikker på hvilke brød som egner seg som en del av et sunt kosthold, kan du ta en titt på Våre Groveste-brødserien.

Våre Groveste er en serie grove brød, der alle brødene har mer enn 80 prosent grovhet, nøkkelhullsmerket, har et høyt innhold av fiber og lite salt.

Her er samtlige brød nøkkelhullmerkede og bakt med minst 80 prosent fullkorn.

Grove kornprodukter er en del av basiskostholdet vårt

At grove kornprodukter er en del av norsk matkultur, er det liten tvil om. Grovt brød er en stor del av hverdagskostholdet vårt. Og selv om vi ofte kan tenke at matkulturen i sydligere strøk er bedre enn vår, så er vår tradisjon med grove kornprodukter noe av det vi kan fremheve ved det norske kostholdet.

– Det kan vi blant annet takke nistepakken for. Tradisjonen med matpakke gjør at vi er ganske flinke til å spise grove kornprodukter, men vi kan gjerne spise litt mer grovt, og også litt mer frukt og grønt, sier ernæringsfysiologen.

Derfor bør du spise grove og fiberrike kornprodukter3.jpg

Relevante produkter

Relevante artikler