Funkygine gir deg tipsene: Nytt år, bedre vaner

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Funkygine gir deg tipsene: Nytt år, bedre vaner

Mer av det gode som er bra for deg. La deg inspirere av kostrådene! – Vær realistisk. Vaner etableres over tid og ikke over natten, sier Jørgine Massa Vasstrand, for mange kjent som «Funkygine».

For selv om hun liker å kose seg, og har spist både mye og vel i julen, er hun fast bestemt på å verken starte det nye året med dårlig samvittighet, eller å gå for hardt ut.

- Heldigvis får de fleste av oss etter hvert nok av julekjøret og lengter etter hverdag og rutiner igjen. Både når det kommer til søvn, trening, mat og jobb, sier hun.

Mer av...kostrådene

Og hvordan kommer man i gang? Hvordan endre en godt innarbeidet vane til en bedre? Jørgine mener mange starter i feil ende.

- Ikke spis det eller det, ikke småspise. Etter min mening må man snu litt på tankesettet. Start januar med lang liste over mat du vil spise mer av, sier Jørgine.

Hun snakker om mat du vet er bra for kroppen, som gir energi og overskudd til bevegelse og trening.

Funkygine støtte_kompr.JPG

Hun tar selv utgangspunkt i kostrådene til Helsedirektoratet som hun mener gir en god pekepinn om hvilke tanker en bør tenke.

Hun summerer opp:

  1. Spis variert og få i deg et utvalg av både grønnsaker, frukt og bær. Aller helst hver dag. Fem om dagen er kanskje ikke oppnåelig for alle, men det er en fin måte å sikre variasjon i frukt og grønt på.
  2. Mer fisk er også ett av punktene! Anbefalingen er to til tre ganger i uken.
  3. Magre meieriprodukter i hverdagen er anbefalt, i tillegg til matolje og flytende/myk margarin.
  4. Heller magert kjøtt i stedet for bearbeidet og rødt kjøtt.
  5. Salt og sukker skal man ikke ha i seg så alt for mye av, og vann er naturligvis den anbefalte (og desidert beste) tørstedrikken.
  6. Få i deg nok grove kornprodukter hver dag! Jeg vet at jeg gjentar meg selv litt, men det er bare det at en grov brødskive er en så utrolig enkel og rimelig måte å få i seg viktige næringsstoffer på! Funkygine støtte2_kompr.jpgEksempelvis er det anbefalt at voksne bør ha et inntak av kostfiber på 25–35 g daglig. To middels tykke skiver Funkygine fiberbrød (ca. 100 g) gir 10,1 g fiber. Det vil si at ved å spise tre skiver av brødet mitt så har man dekket over halvparten av dagsbehovet for fiber.

- Om du ikke klarer å følge alle kostrådene på en gang – husk at du ikke er alene. Begynn med det som er realistisk og innfør mer av det du vet er bra for deg. Gjør det du kan, det gjør jeg! Vaner etableres over tid, ikke over natten, sier hun.

Treningstips

Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for kropp og velvære.

Og gode råd for å for å holde seg aktiv i hverdagen og å kombinere et hektisk småbarnsliv med jobb, og ikke minst trening, har hun flere av.

- Litt bevegelse hver dag bør så absolutt etterstrebes, men ikke tenk at denne bevegelsen absolutt må skje på et treningssenter. Tenk heller ikke at du trenger konkret utstyr, haugevis med erfaring og kompetanse, eller et sterkt utgangspunkt for å starte, sier Jørgine.

Funkygine støtte3.JPG

Hun understreker at det ikke så mye som skal til, og at det er den totale mengden bevegelse i løpet av en dag som teller. Det er med andre ord helt innafor å trene bolkevis. 30 minutters fysisk aktivitet oppfyller anbefalingen til Helsedirektoratet ved for eksempel å ta seg en 10 minutters økt med egen kroppsvekt på stuegulvet, i tillegg til en 20 minutters rask gange i lunsjen.

- Det finnes mange varianter fysisk aktivitet, men det viktigste er at du finner alternativer som passer inn i din hverdag og som er realistiske og gjennomførbare over tid. Lykke til, sier Jørgine.

Jørgines forslag til 10-minutters økter – tar du utfordringen inn i det nye året?

10-minutters økt for nybegynnere:

10-minutters økt for deg med litt mer erfaring:

Relevante produkter

Relevante artikler