Hva er fiber?

Gå til hovedinnhold Gå til meny

Hva er fiber?

Brødserien «Våre groveste» er rike på fiber, noe vi stadig hører at vi bør spise mer av. Men hva er egentlig fiber, og hvorfor er det så bra for oss?

Fiber - eller kostfiber, som det også kalles, er karbohydrater og plantedeler som fordøyelsessystemet vårt ikke kan bryte ned. Det finnes blant annet i frukt, grønnsaker, nøtter og korn. Fordi vi ikke kan fordøye fiber, beveger det seg uforandret gjennom kroppen, og på sin vei utfører det flere viktige oppgaver.

Ifølge Norsk helseinformatikk, NHI, Norges største leverandør av helseinformasjon, kan et kosthold som består av mye fiber gi bedre fordøyelse, bidra til å senke kolestrolnivået og hjelpe med å holde blodsukkeret stabilt.

Gir bedre fordøyelse og holder deg mett lenger

Fiber kalles ofte for «kroppens feiekost». Det suger til seg vann og får tarmen til å jobbe raskere. Ifølge NHI kan et kosthold som består av mye fiber gi bedre fordøyelse. Landsforeningen for hjerte og lungesyke viser også til at fiber gir få kalorier, og «tar plass» i magen på en måte som gjør at vi blir raskere og lengre mette. Et fiberrikt måltid er altså et godt valg for å holde deg i gang gjennom dagen.

Hvordan få i seg nok fiber

Helsedirektoratet anbefaler at vi får i oss 25−35 gram fiber hver dag. De anslår også at de fleste av oss ikke får i seg nok fiber. Her er noen enkle tips for hvordan du kan spise mer fiber:

- Velg grovt! Velg brød med tre eller fire fargelagte felt på brødskalaen, velg fullkornspasta og grove tacolefser, pølsebrød og lignende.

- Se etter nøkkelhullsmerket! Varer med nøkkelhullsmerket har mer fiber og mindre salt og sukker enn andre i samme varegruppe.

- Fem om dagen er en god huskeregel! Frukt og grønnsaker inneholder mye fiber.

7 Speltbrød kremost og tomat.jpg

Kilde til fiber: Våre Groveste Speltbrød med kremost og tomat.

«Våre groveste» er en serie hverdagsbrød som er nøkkelhullsmerket, og som er minst 80% grove. De er rike på fiber, og holder deg mett lenge. Det brede utvalget, med flere smaker og med og uten hele korn, gjør at alle kan finne et grovt brød de liker. Å bytte fra et finere brød til ett av «Våre groveste», er en god start på å få i seg mer fiber i hverdagen.

 

Kilder: 

https://nhi.no/kosthold/ernaring/kostfiber/

https://www.lhl.no/sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/kostfiber-bra-for-mer-enn-magen/

 

 

Relevante produkter

Relevante artikler